Werk

Werkloze allochtonen

posted by Eva 10/11/2014 0 comments

In sommige wijken in Nederland loopt de werkloosheid op tot wel 80%. Dit is vooral terug te zien bij de jeugd. Dit wordt gemeld door migrantenorganisaties. Zij zijn het er over eens dat er te weinig aandacht is voor jongeren zonder werk. De jongeren groeien vaak op in achterstandswijken met een omgeving waarin leeftijdsgenoten ook niet werken.

Hoeveel wijken een grote werkloosheid hebben is niet bekend. Gemeenten hebben niet zo’n gedetailleerd overzicht van de jeugdwerkloosheid per wijk. Sinds het door migrantenorganisaties bekend is gemaakt, zijn veel gemeenten hier momenteel wel mee bezig. Minister Asscher zegt dat het in de wijken dramatisch is. Hij vertelt dat veel jongeren niet aan een baan komen en dat de procenten bij Marokkaanse en Turkse jongeren een stuk hoger kan zijn. Het enige wat hier aan gedaan kan worden volgens Minister Asscher is zorgen dat deze jongens hun school afmaken en een diploma laten behalen.

Een klein gedeelte van de werklozen komt niet in beeld bij de gemeenten. Dit komt doordat ze niet naar school gaan, geen baan hebben en ook geen uitkering hebben aangevraagd. Een uitkering aanvragen wordt steeds moeilijker voor jongeren tot 27 jaar. Veel van hen probeert dit niet eens door alle moeilijkheden die dit met zich meebrengt. Het aantal werklozen loopt sterk uiteen. Het begint bij 10.000, maar dit kan uitlopen tot zelfs 100.000 werklozen. Asscher vind dat het kwaliteit van de scholen verbeterd moet worden. ‘Hierdoor doe je heel veel voor de groep’, vertelt Asscher.

Landelijk is het aantal allochtone werklozen bijna twee keer zo groot als het aantal autochtone werklozen. Ongeveer één derde zit thuis zonder opleiding of baan. Dit zijn alleen de jongeren die geregistreerd werkloos zijn en actief op zoek zijn naar werk. Dit kan slechts een fractie zijn van de daadwerkelijke aantallen. Jongeren die niet aan het zoeken zijn, staan ook niet in het archief van de CBS-peilingen.

Ook interessant

Leave a Comment