Uncategorized

Wat is het verschil tussen een heftruckcertificaat en een hoogwerker certificaat? Wij leggen het uit!

posted by Eva 30/09/2021 0 comments

Het klinkt wellicht een beetje ingewikkeld, voor veel mensen is er geen verschil tussen deze twee. Maar, stel dat je zelf aan het oriënteren bent of voor je werk gevraagd wordt om een van deze te halen, dan is het handig om te weten waar je aan begint en welke wat is. Anders kun je je heftruck certificaat halen en er vervolgens achterkomen dat je deze helemaal niet nodig hebt. Of kun je je heftruck cursus volgen en een certificaat halen en dan erachter komen dat je een trekker moet besturen. Dan sta je te kijken, immers kun je met het een niet de andere besturen en andersom ook niet. Het is dus belangrijk om het verschil tussen deze twee te kennen. Dit is gelukkig vrij simpel en wordt nu duidelijk gemaakt.


Verschil hoogwerker en heftruck

Eerst, wat is een hoogwerker? Hoogwerkers zijn die gigantische machines die vaak in de bouw worden gebruikt, maar ook regelmatig door mensen van de groenvoorziening. Deze gebruiken hoogwerkers bij het snoeien van bomen. Een andere populaire gebruikersgroep, zijn de glazenwassers. Deze zul je ook vaak bezig zien in hoogwerkers. Deze mensen hebben hiervoor wel een hoogwerker cursus moeten volgen Hoogwerkers zijn die machines die bestaan uit een basis met wielen eronder en een soort bak hierop waar de werkers ingaan. Deze bedienen het vervolgens middels het bedieningspaneel in de bak om te manoeuvreren hiermee. Het gaat tot een aantal meter omhoog, variërend van het model. Deze kunnen ook rijden, maar slechts op loopsnelheid. Zo kunnen de werkers ook tijdens het werk op hoogte zich verplaatsen om bij de juiste plaats te komen, zonder hierbij gevaar te lopen. Als een dergelijk apparaat 25 km/u zou gaan, zou dit ontzettend gevaarlijk voor ze zijn.


Cursussen

Mensen moeten eerst certificaten halen alvorens ze deze machines mogen bedienen. Dit is immers zo in verband met de veiligheid. Hiervoor bestaan specialen cursussen die aangeboden worden door verschillende aanbieders. Het is een wettelijke verplichting, immers wil je niet dat de arbeidsinspectie je een boete oplegt of zelfs de hele bouwplaats stillegt.

Ook interessant

Leave a Comment