Uncategorized

Studiekeuze hulp is een aanrader

posted by Eva 29/05/2019 0 comments

Mocht je net klaar zijn met het middelbare onderwijs, dan is het voor veel studenten lastig om te kijken welke richting ze daadwerkelijk op willen. Het is immers wel een keuze die gaat bepalen wat je in de toekomst gaat doen. Om deze reden is het zeker belangrijk om hier aandacht aan te besteden, want een verkeerde keuze kan vertraging oplopen en dit wil je natuurlijk voorkomen. Aan de hand hiervan zullen we kort stilstaan bij een aantal tips waar je op moet letten als je een studiekeuze gaat maken.

Doe de beroepskeuzetest

Het is goed om de beroepskeuze test op het internet te doen. Dit is een online vragenformulier waarbij gekeken wordt naar jouw persoonlijke interesses. Op basis van deze interesses wordt gekeken wat het beste aansluit bij jou als persoon en bij de competities. Door het eerlijk invullen van de test worden een aantal beroepen gekoppeld aan jou als persoon. Hieruit kun je vervolgens opmaken welke studie het beste bij jou past. Nu kan het zo zijn dat de beroepen alsnog niet goed bij jou aansluiten, maar dan weet je tenminste wel welke sector het beste bij jou als persoon past. Mocht je echt nog persoonlijk advies willen naar aanleiding van je beroepskeuzetest, dan is het goed om contact op te nemen met een specialist die studiekeuze hulp aanbiedt.

Ga naar verschillende open dagen

Naast alle interessante testen op het internet is het verstandig om op basis van de resultaten uit de interessante testen naar diverse open dagen te gaan. Bij de open dagen krijg je een goed beeld wat er in de studie behandeld wordt en hoe jouw toekomst er mogelijk uit komt te zien. Het is dus zeker aan te raden om hier langs te gaan. Ook als je weet welke richting je op wilt, is het alsnog aan te raden om langs te gaan naar een open dag. Het kan namelijk zijn dat je verkeerde verwachtingen over een bepaalde studie hebt en dit wil je voorkomen.

Professioneel advies

Mocht je er echt niet uitkomen, dan is studiekeuze hulp zeker een aanrader. Hierbij gaat een specialist samen met jou kijken naar de mogelijkheden. Zo zijn er diverse psychologische adviesbureaus die samen met jou kijken naar de mogelijkheden waaruit de leukste opleidingen tot stand komen die het beste bij jou als persoon passen. Dit is natuurlijk het uiteindelijke resultaat dat je wilt bereiken. Mocht je dus online niet verder komen dan de beroepskeuze test, dan is het zeker aan te raden om eens vrijblijvend een gesprek te voeren met een van de psychologen die je verder helpen.

Wees op tijd

Tot slot nog een laatste advies. Wees op tijd met het zoeken van een opleiding. Mocht je namelijk te laat zijn met jouw studiekeuze, dan kan het zo zijn dat je de opleiding pas het jaar erop kan volgen. Hiermee verspil je een jaar en dat is enorm zonde. Wees dus op tijd en mocht je er niet uitkomen, trek dan vroegtijdig aan de bel voor studiekeuze hulp.

Ook interessant

Leave a Comment