Uncategorized

Cv-ketel onderhoud

posted by Eva 17/12/2018 0 comments

Een cv-ketel gaat ongeveer 15 jaar mee. Maar, dan is het wel belangrijk dat u hem goed onderhoudt zodat de cv-ketel zuinig en veilig blijft werken. Wanneer u een cv-ketel niet goed onderhoudt, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen, bijvoorbeeld door het ontstaan van koolmonoxidevergiftiging.

Waarom cv-ketel onderhoud?

Met een goed onderhouden cv-ketel heeft u niet alleen minder kans op storingen, maar werkt de cv-ketel ook nog eens zuiniger en veiliger. Zo gaat de cv-ketel langer mee en heeft u minder kans op het ontstaan van koolmonoxidevergiftiging. Dit wilt u namelijk echt niet.

Hoe ontstaat koolmonoxide?

Bij het slecht onderhouden van functionerende installaties zoals de cv-ketel, geisers of kachels kan koolmonoxide ontstaan. Bij verbranding van brandstoffen kan een zuurstoftekort ontstaan waardoor er een onvolledige verbranding plaatsvindt van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout. Hierdoor komt er koolmonoxide vrij.

 

De meest voorkomende oorzaken van koolmonoxidevergiftiging zijn een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel, waaronder de cv-ketel. Wanneer de cv-ketel in een kleine en slecht geventileerde ruimte staat, zoals op een boot of in een caravan of kleine doucheruimte, is het risico op vergiftiging groter.

 

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide staat bekend als sluipmoordenaar. Wanneer u het inademt kan het ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Maar, de stof is kleurloos, smaakloos en reukloos. Hierdoor is de stof moeilijk te ontdekken. De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: vermoeidheid, lichte hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Ook bestaat er de kans op een verwardheidsgevoel, slaperig gevoel en versnelde hartslag. Bij een hogere concentratie koolmonoxide kunnen er ergere symptomen optreden, zoals bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade en zelfs overlijden. Jaarlijks overlijden er gemiddeld elf mensen in Nederland aan koolmonoxidevergiftiging.

 

Voor wie is dit gevaarlijk?

Iedereen die een verbrandingstoestel in huis heeft, zoals een cv-ketel, heeft kans op koolmonoxidevergiftiging. Risicogroepen zijn ongeboren baby’s, zwangere vrouwen en mensen die lijden aan een chronische hartziekte, bloedarmoede of ademhalingsproblemen.

 

Hoe kan ik dit voorkomen?

Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen is het belangrijk dat u een aantal stappen volgt. Ventileer uw huis door altijd, 24/7, een rooster open of raam op een kiertje te zetten. Plaats ook een koolmonoxidemelder, in ieder geval in de ruimte van de cv-ketel. Zo zorgt u voor uw eigen veiligheid. Ook is het belangrijk om de cv-ketel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman te laten controleren. Met de 24 uursservice van Loodgieters.nl kunt u op ieder moment van de dag, alle dagen van de week, contact opnemen met een gecertificeerde loodgieter bij u in de buurt. Wij verbinden u door met de snelst beschikbare loodgieter zodat de problemen met uw cv-ketel in korte tijd zijn opgelost. Zo wordt de cv-ketel goed onderhouden en wordt uw veiligheid gegarandeerd.

In noodgevallen kan een loodgieter van loodgieters.nl al in 30 minuten bij u op de stoep staan. Heeft u een cv-ketel storing? Of wordt de centrale verwarming niet meer warm? Voor elk spoedgeval kunt u bij de service terecht.

Wat kunt u zelf doen?

Naast cv-ketel onderhoud door een specialist zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om uw cv-ketel te onderhouden. Allereerst kunt u de radiatoren en ketel ontluchten. Wanneer de radiatoren en buizen lawaai maken, komt dit vaak door luchtbellen of een te hoge instelling op de pompsnelheid. Dit is erg slecht voor de ketel en het energiegebruik. Hier vindt u hoe u de cv-ketel kunt ontluchten. Een tweede ding dat u kunt doen is het controleren van de waterdruk in de cv-installatie. Op het display van de ketel ziet u de stand van de druk. Wanneer de ketel aan het verwarmen is wordt de druk hoger dan wanneer het koud is. Een te hoge of te lage druk is slecht voor de pomp en kan leiden tot lekkages. Wanneer de druk in koude toestand te laag is, kunt u water bijvullen. Hier vindt u een stappenplan hoe de cv-ketel kan worden ontlucht en bijgevuld.

 

Wat te doen bij koolmonoxidevergiftiging?

Mocht het nu wel gebeuren dat er vergiftiging ontstaat, dan zijn er een aantal dingen die u kunt ondernemen. Zo is het eerst slim om alle ramen en deuren zo ver mogelijk open te zetten en al uw huisgenoten te waarschuwen. Vervolgens is het noodzaak dat u zo snel mogelijk naar buiten gaat en het alarmnummer (112) belt. U kunt vervolgens uw huisarts raadplegen. 

Ook interessant

Leave a Comment